Història

Època anterior a la creació de la Policia Municipal.
No se sap certament la data de l’aparició de la figura del vigilant o serè a la població de Paiporta , però a les principals ciutats del País té els seus orígens més enllà del segle XVI.Els vigilants o serens tenien com a missió efectuar rondes de vigilància per la població. A partir de 1960 els serens van deixar de cantar les hores a Paiporta, i és a partir d’aquesta data quan es va prohibir que els ciutadans posessin pedres en les portes de les seves cases perquè el serè els despertés a l’hora indicada, ja que les bromes dels nens intercanviant-les, produïen desordenis, passant llavors el ciutadà a donar avís a la reguarda de l’hora que desitjava ser avisatSegons declaracions d’un antic serè de Paiporta, el Sr. Tomás, en els anys 60 la vigilància efectuada per aquests era en el casc urbà, des de les 12 de la nit fins a les 4 de la matinada; la resta d’hores del dia, la vigilància l’efectuava la Guàrdia Civil, però en cas de necessitat tots dos cossos es donaven suport.
Creació de la Policia Municipal.
Al gener de 1972 es constitueix a Paiporta el Cos de Policia Municipal, passant tres dels antics serens al costat de sis persones més a formar el primer contingent de policies, després de superar la prova d’oposició corresponent.És a partir d’aquest moment, quan el municipi de Paiporta disposa de Policia pròpia, amb funcions i missions molt més àmplies que la dels antics serens i que els legitimen com a Agents de l’Autoritat.
Uniformitat
Els primers uniformes utilitzats per la Policia Municipal l’any 1972 tenien certa connotació militarista, predominant el color blau fosc. Amb posterioritat es van alternar aquests uniformes amb uns altres de colors grisos, marró i beix, fins a l’any 1983, en el qual s’opta definitivament pel color blau en els uniformes.Durant la dècada dels 80, era característica la falta de coordinació de les diferents Policies Municipals en uniformitat, i com a conseqüència de no estar legislat, era comuna que un agent portés un uniforme i el del poble veí un altre totalment diferent.Definitivament l’any 1990, quan entra en vigor la Llei de Coordinació de Policies Locals de la Comunitat Valenciana, es consolida de forma clara la uniformitat mitjançant Decret, sent el mateix que s’utilitza en l’actualitat. Aquest uniforme dóna una imatge de policia civil al servei del ciutadà.

Finalment l’any 1997, en la nostra població s’implanta la uniformitat del servei nocturn, donant una imatge diferent i amb la característica principal de ser més pràctic per al treball realitzat a la nit.

Vehicles
En els seus inicis la Policia Municipal de Paiporta no tenia vehicles. Va ser a partir de 1976 quan s’adquireix el primer cotxe, sent un Renault 6; amb posterioritat dues motocicletes marca Ducati de 350 *cc.; en anys successius el parc mòbil té diverses renovacions tant en turismes com en motocicletes; prestant aquestes l’últim servei l’any 1994. Actualment la policia disposa de diversos vehicles, dos d’ells dotats de mampares de seguretat.
Ubicació del Retén
En la fundació de la Policia Municipal de Paiporta, les dependències es van situar en els baixos de la C/ *Fra Gabriel Ferrandis, posteriorment aquestes dependències es van traslladar a l’edifici de l’antiga telefònica (actual ALDIS), la qual constava d’oficina d’atenció al públic, vestuaris, dos calabossos i garatge per a les motocicletes.L’any 1984 les dependències policials es traslladen a la planta baixa de l’actual Ajuntament, on es realitzen diverses reformes fins a arribar a l’any 1997, quan es realitza l’última, ampliant i millorant les instal·lacions, les quals consten d’oficina d’atenció al públic, prefectura, sala d’atestats, menjador, vestuaris, lavabos i dutxes.A juny de l’any 2009 la Policia Local es trasllada a unes noves dependències situades en la carretera Benetússer (Plaça Soliera).